Ghidul bazinelor de înot din București

Ghidul bazinelor de înot din București
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • În ultimii ani, numărul bazinelor din București a crescut direct proporțional cu interesul pentru înot. Lista este generoasă, iar standardele de calitate sunt în mare măsură respectate

Specialiștii în sănătate susțin că orice copil trebuie să pornească în viață după ce ia contact obligatoriu cu două sporturi: atletism și înot. Alergarea e baza tuturor activităților fizice, încă de când trecem la poziția bipedă. E logic să avem o musculatură tonifiată a picioarelor, a abdomenului și a spatelui, grupele care lucrează mai intens atunci când ardem calorii pe pista de la stadion sau în jurul parcului. Atletismul e punte de legătură și cu celelalte discipline sportive de performanță, pornind de la jocurile de echipă, trecând prin atletica grea și încheind chiar și cu tirul sportiv. „Joggingul” îți dă ținută, plămâni puternici și tonus pentru viață.

„Din slipul lui Goanță făceam trei-patru perechi de bermude”

De ce oare e pus și înotul la capitolul „bază”, atât timp cât apa nu este domeniul în care trăim în mod obișnuit? Răspunsul vine din beneficiile acestui sport. Dincolo de latura practică – e bine să știi să înoți pentru că viața te poate pune în situații neprevăzute, unde problema supraviețuirii poate depinde tocmai de capacitatea de a pluti și a te deplasa pe apă -, există studii certe care arată că înotul crează un corp armonios, întărește sistemul imunitar, dezvoltă și tonifică musculatura, având și un puternic rol recuperator. „Cea mai mare satisfacție a mea este când îi văd pe copii cum se transformă. Vin copii la inițiere cu probleme severe la coloana vertebrală, la picioare sau de greutate, iar după doi-trei ani de înot se îndreaptă frumos. Când Dimitrie Goanță (n.r. – component al naționalei de polo a României, participă în aceste zile cu prima reprezentativă la Campionatul European de la Budapesta) a venit la mine, copil fiind, din slipul lui făceam trei-patru perechi de bermude. Acum este un bărbat de 2,07 metri, sculptat”, spune Florea Dumitrache, antrenor la secția de polo a CS Dinamo București.

Criteriile care le sar în ochi părinților

Dacă alergarea se poate face și în parc sau pe străzile orașului, fără să necesite vreun cost în afara echipamentului necesar, înotul presupune un bazin decent, cu supraveghere și standarde moderne (eliminăm din start varianta „bălții”, din ce în ce mai insalubră și mai nesigură). Asta înseamnă asigurarea unui abonament și a unor lecții de inițiere, cu personal autorizat, și, evident, asumarea unor costuri. Cum alegem unde ducem copiii la înot, care este principalul criteriu pe care trebuie să-l avem în vedere? „Calitatea și temperatura apei, competența angajaților și numărul de copii dintr-o grupă sunt esențiale atunci când facem alegerea”, sunt sfaturile managerilor. Pascal „Paco” Pamfil, un specialist în arta fotografică sportivă, aduce în discuție și alt element. „Mi-am adus copilul să învețe înot la Dinamo, deși există un bazin de înot chiar lângă casa mea. Am preferat să traversez jumătate de oraș pentru că la Dinamo prețul este cu o sută de lei mai ieftin decât era la piscina de lângă mine”, spune „Paco”.

Bazinul Floreasca e construit în anii ’50

În București, oferta este mai bogată și mai variată ca oricând: hoteluri cu piscine proprii, complexuri de fitness cu bazine mai mari sau mai mici, dar și structuri de performanță, începând cu bătrânul bazin Anatolie Grințescu (fost Floreasca), construit în anii 50, și terminând cu proaspăt construitul bazin al lui Ion Țiriac de la Stejarii Country Club. Bazine de dimensiuni olimpice sunt extrem de puține (costurile lor de întreținere sunt mari), însă predomină cele „semi”.

Mii de copii se lansează zilnic de pe bloc­starturile bazinelor din Capitală. „Media noastră zilnică este de aproximativ 120 de copii”, spune Lucian Preda, coordonatorul activității la Aqua Sport, un club privat care își desfășoară activitatea în trei bazine. Aqua Sport este una dintre structurile care nu dețin bazin propriu și închiriază culoare în mai multe baze. Recordul e deținut, probabil, de CS Neptun, care își desfășoară activitatea în nu mai puțin de cinci piscine.

Stejarii Country Club

Cel mai nou bazin din București, unul dintre puținele cu dimensiuni olimpice (50 metri lungime x 25 metri lățime, 9 culoare). Aflat în cadrul unei baze de 22.000 de metri pătrați, construită de Ion Țiriac, bazinul de la Stejarii Country Club este o destinație exclusivistă, atât prin poziționare (zona rezidențială), cât și prin preț. Cel mai ieftin abonament este de 1.500 de euro pe an, iar orice membru are acces la toate facilitățile. Week-endul trecut, piscina a găzduit prima competiție oficială de înot, „Cupa Camelia Potec – în căutarea viitorilor campioni”, adresată fetelor și băieților de 9, 10 și 11 ani”. Condiții de cinci stele, însă nu e pentru toată lumea.

  • Preț abonament: de la 1.500 de euro pe an

Steaua

Situat în Bulevardul Ghencea, chiar în cadrul complexului sportiv (lângă stadion), a fost inaugurat în decembrie 2012. Din 1 iunie 2013, Steaua a deschis bazinul și pentru inițiere. Structura dispune de un bazin de competiție pentru polo cu dimensiunile de 33×25 metri, cu o adâncime de 2,3 metri, și unul pentru antrenamente de 25×12,5 metri, cu o adâncime variabilă între 1,2 și 1,8 metri. Calitatea apei este la cele mai bune standarde, la fel ca și instalația de clorinare. Temperatura în bazin este ridicată inclusiv iarna. Pentru cei fără  mașină, accesul e un pic mai anevoios.

  • Program agrement: 8:00-9:00 și 20:00-22:00
  • Preț agrement: 300 de lei (12 sesiuni)
  • Program inițiere copii: 8:00-19:00
  • Prețuri inițiere copii: 250 lei (10 ședințe/2 săptămâni) și 300 lei (12 ședințe/lună)

Bazinul din complexul Lia Manoliu

Sunt de fapt două bazine, unul acoperit pentru perioada de iarnă și unul descoperit, care funcționează în perioada caldă. La fostul „23 August” se antrenează loturile naționale de înot, dar e loc și pentru cluburile care fac performanță, și pentru inițiere. Culoarele sunt închiriate, iar activitatea se desfășoară zi lumină. Nu sunt probleme în ceea ce privește calitatea apei, nici iarna, nici vara. Dimensiunile sunt cele olimpice, 50 x 25 metri, 8 culoare. Prețurile diferă în funcție de fiecare structură care oferă servicii la acest bazin. De pildă, Bucharest Sport Club solicită 250 de lei pentru 10 ședințe la inițiere.


Bazin Regie

A fost inaugurat anul acesta, după cele mai noi standarde și este administrat de clubul Aqua Team. Cum în zona Giulești oferta nu este prea bogată, bazinul din Complexul Studențesc este extrem de solicitat, activitatea fiind variată (agrement, inițiere, performanță). Are 25 de metri lungime, iar prețurile diferă în funcție de opțiuni: pachetul minimal pentru inițiere este de 250 de lei pentru 10 ședințe (două săptămâni). „A fost un proiect mai vechi al Facultății de Arhitectură, pe care l-am finalizat anul acesta, după ce noi am venit cu îmbunătățiri. Avem instalație de clorinare, de filtrare a apei, inclusiv culoare antival. Facem inițiere, dar performanța este prioritară”, spune președintele-antrenor Cătălin Becheru.

Bazinul Anatolie Grințescu, fost Floreasca

Construit în anii 50, poate oricând să fie transformat în muzeu. Este una dintre singurele piscine unde nu se poate vedea fundul bazinului și probabil ar fi fost închisă de mult dacă nu ar însemna blocarea activității poloistice pe timpul iernii în București (bazinul e deținut de FR de Polo). În ultimii ani, instalațiile au cedat pe rând, ceea ce a dus la blocarea activității zile bune. Dimensiunile bazinului sunt 33 x 16 metri, la limită pentru a găzdui meciuri de polo din calendarul intern. Intrarea se face pe bază de abonament, iar vara de obicei este închis.

Miramar

Situată în zona Pantelimon (Bdul Chișinău nr 6-8), piscina din complexul de sănătate cu același nume are 33 de metri lungime, dar este mai îngustă (patru culoare). Construit cu mult înainte de 1989, n-a păstrat o reputație bună, fiind percepută ca un fel de ștrand public. De cinci ani, situația s-a schimbat însă spectaculos, de când a administrația a fost preluată de Aqua Team. „De cinci ani ne străduim să schimbăm percepția asupra bazinului Miramar, iar cei care ne-au trecut pragul s-au convins că lucrurile s-au schimbat. Lucrăm cu copii și suntem obligați să păstrăm standardul”, afirmă Cătălin Becheru. La Miramar, prioritate au copiii și performanța. Sunt ore rezervate și pentru agrement, însă acestea sunt flexibile. „Preferăm să renunțăm la publicul care ne aduce bani în favoarea performanței”, mai spune antrenorul Becheru. Prețurile sunt aceleași ca la Regie. Agrementul se face cu abonament, între 150 și 250 lei pe lună.

Olimpia (Vatra Luminoasă)

Bazinul a fost inaugurat în 2011 și are dimensiuni semiolimpice (25 de metri lungime, șapte culoare). Este gestionat de Clubul Sportiv Olimpia (piscina e situată în sediul de pe B-dul Pierre de Coubertin, sectorul 2), dar inițierea cade în sarcina structurilor private. „Nu avem personal pentru a face inițiere, așa că închiriem culoarele. Avem contracte cu cel puțin 4-5 cluburi private”, spun oamenii de la Olimpia. Clubul Sportiv Delfinul este unul dintre cluburile care organizează inițiere la Olimpia. Prețurile stabilite pentru copii sunt 330 de lei (12 ședințe/4 săptămâni) și 280 de lei (8 ședințe/4 săptămâni).
 

Bery Fitness & Spa

Un club cu două sedii în București, unul în zona Iancului, altul în cartierul Berceni. Bazinele au 25 de metri lungine, cu trei culoare. Nu este foarte mare, iar uneori este aglomerat. Condițiile sunt însă foarte bune. Prețurile pentru inițiere (copii) variază între 290 de lei (8 ședințe) până la 480 de lei (20 ședințe).

Universitatea de Medicină Carol Davila

Situat în incinta Facultății de Medicină din București (zona Eroilor), are 25 de metri lungime și cinci culoare. A fost inaugurat în vara anului 2010 și e dotat după cele mai noi standarde. Prețurile sunt în media obișnuită, 220 lei pentru 8 ședințe sau 300 de lei – 12 ședințe, iar apa este perfectă, fără să miroasă excesiv a clor.

Dinamo

Unul dintre cel mai bine poziționate bazine din Capitală, situat în parcul sportiv din Șoseaua Ștefan cel Mare (sector 2). Este descoperit, ceea ce îl transformă într-o destinație sezonieră. În general se deschide în luna mai și se închide în septembrie. Modernizat în urmă cu doi ani, este dotat cu instalație de încălzire care îl face să fie independent de temperatura de afară. Clorinarea este supravegheată electronic. Având dimensiuni olimpice (50×25 m), este un bazin unde activitatea de performanță și cea de inițiere se împletesc în mod fericit. Bazinul este dotat cu un aspirator subacvatic, care „mătură” în fiecare noapte fundul piscinei. Dinamo are cele mai mici prețuri la inițiere. De la finele acestui an, Dinamo va avea și un bazin acoperit, de dimensiuni olimpice.

  • Program agrement: luni-vineri 19:00-22:00; sâmbătă-duminică 10:00-22:00
  • Preț agrement: luni-vineri 20 lei; sâmbătă-duminică 30 lei
  • Program inițiere copii: 9:00-12:00
  • Prețuri inițiere copii: 150 lei (10 ședințe)

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×